kozossegek.hu vp2.hu

Segítsd munkánkat!

Ha észrevételed van a templommal vagy a miserenddel kapcsolatban, írd meg nekünk!

Akadálymentesség

Ha van információja az akadálymentességről: tolókocsival hozzáférhetőségről, akadálymentes mosdóról, indukciós hurokról, vagy bármi más akadálymentességről (vagy azok hiányáról), akkor kérjük észrevétel beküldésével jelezze nekünk! Köszönjük!

Már mobiltelefonra is

Frissítve: 2023.03.17.

hétfő
kedd
szerda
csütörtök
péntek
szombat
vasárnap 
10:30

Bemutatkozás

alapítva: a XII. században, újjászervezve 1729.

A Balaton-felvidék legszebb román stílusú falusi temploma a község közepén áll. A XIII. század elején épült lila-vörös kőből, és ez az Árpád-kori, román stílus ma is felismerhető az épületen.

A bejáratot kétoldalt pillérek, figurális faragású, korabeli oszlopok díszítik. Az oromzat felett fűrészfogas párkány fut, felette három félköríves, egymástól kettős Herkules-csomóval elválasztott ablak. A Herkules-csomók - melyek hazánkban ezen kívül Pannonhalmán fordulnak elő - bizonyítják a templom ősiségét; e csomók a démonok elleni védekezést szolgálták.

A kórusfeljárat alatti fülkés sír felett találjuk a legértékesebb faragott követ, egy sírzárókövet, melynek rajza kereszt és liliom. Valószínűleg a kegyúr sírköve volt.
A templom háromhajós; lenyűgöző a főhajó harmonikus szépsége, a vörös kőből készült diadalív a fehér pillérekkel és falakkal. A berendezés a XVIII. századból való: a szép paraszt barokk szószék és a szentélyben található díszes préposti stallum (ülőhely) két csavart oszloppal és Szent Mártont ábrázoló képpel, valamint a paraszt barokk főoltár. A diadalív tetején helyezték el a Batthyány-címert, mivel ez a család volt a község kegyura.

A katolikus prépostsági templomot 1736-ban Padányi Bíró Márton, a későbbi híres veszprémi püspök restauráltatta, és utána azt írta a kegyúrhoz intézett levelében: "Dunán innen nagy darab földön nincsen oly módos, oly ékes, rendes templom, mint ez".

A kóruson megtekinthető az 1745-ben felállított barokk orgona. Július közepétől csütörtökönként orgonakoncertet rendeznek a templomban.

 


Elhelyezkedés 

Veszprém megye
Felsőörs

Térkép: 47.01411, 17.95210  
A Balaton északi partján haladó 71-es útról Balatonalmádinál vagy Lovasnál észak felé fordulva érhető el a település.

Kapcsolat - elérhetőség

Plébánia:
8227 Felsőörs
Dózsa Gy. tér 3.
Telefon: (87) 477-013
Ellátja a veszprémi Szent László plébánia.

Jó tudni

búcsú: július 22.,
szentségimádási nap: február 12.